Analiz Yatýrým Araþtýrmalarý A.Þ. geri dön

Toplantý

1.Yonetimin Esasi Yonetim toplanti demektir. Toplantilarin en buyuk amaci da isi yapamayacaklara havale etmektir. Mesela okuma ozurlulere dokumantasyon isini verin, satin almaya bulunmayan mallari siparis edin ve oglen yemek saatine toplanti koyun. Bu toplantilardan hic bir sonuc cikmayacak ama size cok onemli isler yapiyorsunuz havasini verecektir.

2.Yonetici sikayet eder. Surekli uzerinizdeki is yogunlugunsan sikayet edin. Su cumleler agzinizdan dusmesin: “Cok isim var” “Butun yanginlari ben mi sondurecegim” “Yine yuz tane telefon bagladilar” “Kafami kaldiramiyorum”

3.Yoneticinin sekreteri olur. Asla ama asla telefona kendiniz cevap vermeyin. Insanlar size bir sey vermek icin degil sizden bir sey istemek icin arar. Mutlaka geri aramak gerektiginde, karsi tarafi yemek saatinde arayin ki size cevap veremesin. Boylece yemege bile gitmeden calistiginiz havasini da otomatik olarak vermis olursunuz. Birden fazla cep telefonu bulundurun ve is icin kullandiginiz cep telefonunu sekreterinize yonlendirin.

4.Calisma saatleri: Ise mutlaka - ama mutlaka - patrondan once gelin. Bunu yapamiyorsaniz, patron ciktiktan sonra isyerinden ayrilin. Boylece gece yarilarina kadar calistiginizi soyleyebilirsiniz. (Tek sorun diger calisanlarin bu yalani aciklamalari olabilir ama siz onlarin da calisma saatlerini kontrol ediyorsaniz ortami ‘namuslu’ tutabilirsiniz.)

5.Masanin ustu: Sadece ust yonetimin masalarinin uzeri bos olur. Yonetici masasi her zaman daginik olmalidir. Dosya daglari yaratin ve birisi bir dosya istediginde saatlerce arayip oyle verin.

6.Toplanti raconu: Toplantilara gec katilin ve toplantidan erken ayrilin. Bu “O kadar cok isim var ki size en cok bu kadar vakit ayirabiliyorum” anlamina gelir ve de aslinda butun toplantilarin ilk dakikalarinda havadan sudan konusulur, son dakikalarda is bolumu yapilir, yirtarsiniz”.

7. Etud etmek: Bir isi “yapmak” yerine “analiz etmek”, “degerlendirmek” konumunda olmalisiniz. Bu durumda baskalarinin yaptigini elestirebilirsiniz. Eger yapan sizseniz baskalari sizi elestirir.

8.Uzun vadeye yonelim: Mutlaka uzun vadeli projelerde calisin. Zaten bu proje zaman icinde iptal edilecektir, onun icin is yapmanin da bir anlami yoktur. Kisa vadeli islerden surekli kacin. Onlar gercek performans ve sonuc gerektirir.

9.Tedbirli olun: Patron mutlaka bir is ister, yoksa yaratir zaten. Bu luzumsuz isler su kisilere yaptirilir: “O sirada patrona en yakin oturana” “Ilk soru sorana” “O sirada odaya girene” “O” insan siz olmayin.

10.Tatil zamanlamasi Isler kotuye gittigi anda tatile cikin. Siz donene kadar toparlarlar ama sonucta “tatilden geldim, herseyi rayina oturttum” dersiniz.